I dagarna lanserar Invent Medic ett influencersamarbete med motorsportsprofilen Nathalie Petersson, rallycrossförare och Team leader för Natha’s Motorsport. Invent Medic har valt att samarbeta med Natha’s Motorsport för att sprida kunskap om mens inom idrott. Samarbetet sträcker sig över sociala medier och event med Nathalies team och övriga samarbetspartners, till Efemias branding på Nathalie Peterssons rallycrossbil som hon tävlar med.

Mens är vanligt, alla har det, men det är först nu som fler och fler kvinnliga idrottare börjar prata om det offentligt och hur mens, PMS eller andra saker förknippat till mens kan hämma deras prestation.

– Hur fräckt är det inte att ha en menskopp på huven av din egen bil? Om inte jag får folk att titta en extra gång på vad jag faktiskt har på huven, då vet jag inte vad. Mens är naturligt och det är så här vi ska ha det. Det ska kunna visas, även om det är på en huv, säger Nathalie Petersson som driver ett tjejteam med målet att ta sig till rallycross-VM.

Det finns en ökad förståelse hos kvinnliga idrottare och deras tränare vilken effekt mens och premenstruella symtom (PMS) kan ha på prestationen. Mens påverkar idrottare, inte bara fysiskt men också psykiskt och vissa kvinnor väljer också att anpassa sin träning efter sin menscykel.

Allt oftare är idrottare öppna med att det är mensen som påverkar deras prestation, istället för att prata om huvudvärk, magont eller ont i ryggen. Frågan om mensvärk, byte av mensskydd och eventuellt mensläckage har definitivt seglat upp på agendan.

– Jag använder menskoppen idag för att jag faktiskt slipper att tänka på hur jag ska hantera min mens. Jag kan åka i 12 timmar, jag kan ta mig till en tävling, jag kan göra allt där till utan att behöva bry mig. Det är det bästa, berättar Nathalie Petersson.

I vissa situationer och sammanhang är mens en fråga som kan vara svår att prata om och till och med pinsamt. Mens och menstruationsproblem är en vanlig del av idrotten och måste diskuteras.

– Jag är idag stolt ambassadör för Efemia och menskoppen och jag vill verkligen att mens ska vara en naturlig grej. […] Man ska inte behöva skämmas för detta, därför vill jag bara få ut att mens är naturligt, säger Nathalie.

Ca 2 miljoner kvinnor i Sverige menstruerar varje månad. Efemia har tagit fram en unik design, baserat på de viktigaste önskemålen från kvinnorna: skydd mot läckage och mjuk och följsamhet.

– En av de vanligaste kommentarerna vi får från kvinnor på sociala medier är hur mjuk och smidig Efemias menskopp är att använda. Många rekommenderar den just för hur mycket den underlättar i vardagen, då man till exempel kan träna, sova och bada utan att behöva tänka på sin mens, berättar Hanna Leander från Efemia.

En menskoppen kan återanvändas och håller i flera år, något som skiljer sig från många andra mensskydd. Det är ett mycket hållbart alternativ då det i jämförelse går hela 275 bindor och tamponger per år mot endast en menskopp. Man sparar på miljön samtidigt som man är snäll mot både plånboken och sin kropp!

Lyssna på Nathalie och hennes reflektioner om mens: Efemia x Nathas motorsport 

Ladda ner: Release