Invent Medic meddelar att bolaget idag publicerar resultat från en internationell studie med ryttare som använt bolagets produkt Efemia Bladder Support under ridning. Resultaten är mycket positiva: Efemia Bladder support lindrade urinläckaget hos hela 81% av användarna, och merparten uppgav även att de kommer att fortsätta att använda produkten. Publiceringen följs nu upp av en internationell kampanj där målet är att nå ut till den stora målgruppen med kvinnor som rider och lider av ofrivilligt urinläckage.

Under 2021 rekommenderade personer inom den medicinska professionen Invent Medic att genomföra en studie om hur väl Efemia Bladder Support kan underlätta ofrivilligt urinläckage vid ridning. Denna rekommendation gav upphov till bolagets användarstudie Galopp Utan Dropp. Invent Medics brittiska distributör iMEDicare tyckte att studien lät mycket intressant, och studien utökades därför med även brittiska kvinnor under namnet Canter with Confidence. Detta innebar samtidigt att studien blev Invent Medics första med ett internationellt inslag, och bolaget tar med sig mycket kunskap om hur man bäst lyckas med denna typ av projekt.

Studien inkluderade 59 brittiska och svenska kvinnor med ofrivilligt urinläckage som fick testa Efemia Bladder Support under ridning. Kvinnorna rekryterades via ryttarföreningar, fysioterapeuter som arbetar med ryttarföreningar, ryttargrupper på sociala medier samt genom annonsering. Resultaten visar att Efemia Bladder Support lindrade urinläckaget för 81% av deltagarna, samt att det är mycket sannolikt att merparten av dem kommer att fortsätta att använda produkten. Studien visar även att Efemia Bladder Support passar väl för både motionärer och mer avancerade ryttare: varken antalet timmar per vecka som produkten användes eller ridningens intensitet påverkade nöjdheten med produkten. Den visar också vikten av att välja rätt storlek och att det kan behövas övning för att placera produkten rätt.

Studien bekräftar att det finns ett stort mörkertal när det gäller urinläckage hos kvinnliga ryttare, och att ämnet behöver uppmärksammas för att fler ska få hjälp. Enligt studieresultaten underlättade Efemia Bladder Support ridningen för cirka 70% av deltagarna, varav de flesta inte ansåg sig vara inkontinenta och inte hade sökt hjälpt för sina problem. Endast 14% av deltagarna svarade att de hade pratat öppet om sitt urinläckage. Saffron Guy, en 55-årig ryttarinna som bor på den engelska landsbygden med sina 8 hästar, deltog i studien och berättar om när hon testade Efemia för första gången på en ridsafari i Sydafrika:

– Första gången jag använde Efemia var under ridsafarins andra dag, och jag måste säga att Efemia verkligen är en “game changer”. Efemia stoppade läckaget helt och hållet. Nu slipper jag oroa mig över läckage och kan fokusera 100% på ridningen.

– Den här studien visar verkligen hur flexibel Efemia Bladder Support är när det gäller olika användningsområden för kvinnor. Sedan tidigare vet vi att produkten lindrar urinläckage i vardagen samt vid crossfit och löpning. Med den här ryttarstudien ville vi testa den i en mycket tuff situation, både vad det gäller funktion och bekvämlighet. När man sitter grensle över en sadel samtidigt som hästen rör sig utsätts urinblåsan för mycket högt tryck, och det är glädjande att Efemia Bladder Support fungerar väl även i denna utmanande situation, säger Elisabeth Sthengel, Forskning och Utvecklingschef på Invent Medic.

Publiceringen av resultaten från studien Galopp utan Dropp kommer att följas upp med kampanjer i digitala medier, både i Storbritannien och i Sverige. I samband med Apoteas intimkampanj som pågår den 27 mars till den 9 april kommer Efemias sociala kanaler och ytterligare plattformar vara fokuserade på att nå ut med information om inkontinens och ridning.

– Vi har förstått att det kan vara lång kö till toaletten innan en ridlektion börjar och att många kvinnor slutar att rida för att de inte kan hålla tätt under ridturen. Urinläckage är tyvärr fortfarande ett tabubelagt ämne som det mycket sällan pratas om eller söks hjälp för. Ridning är en mycket stor sport i världen, och vi hoppas att den här studien ska göra det möjligt för fler kvinnor att fortsätta rida. Dessutom är vår förhoppning att många kvinnor som slutat rida på grund av inkontinensproblem nu hittar Efemia Bladder Support och därmed kan återfinna glädjen med sitt stora fritidsintresse, säger Klara Rasmusson, Head of Sales and Marketing på Invent Medic.

Läs mer om ryttarstudien och resultaten här.

Ladda ner: Release